XXVIII Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność” odbył się w dniach 24 – 25 listopada 2016 r. w Płocku pod hasłem „Dialog społeczny – droga do normalności”.

24.11.2016 r. –  pierwszego dnia obrad Gośćmi zjazdu byli: Prezydent RP Andrzej Duda, premier Beata Szydło, minister rodziny pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska, jej zastępca Stanisław Szwed, szefowa resortu edukacji narodowej Anna Zalewska, Państwowy Inspektor Pracy Roman Giedroyć, szefowa Rady Dialogu Społecznego Teresa Bochniarz. Był także m.in. szef IPN dr Jarosław Szarek, dyrektor Muzeum Żołnierzy Wyklętych i Więźniów Politycznych PRL Jacek Pawłowicz.

Podczas XXVIII KZD Prezydent RP uhonorował odznaczeniami państwowymi kilkunastu działaczy „Solidarności”. Wśród nich był Przewodniczący Regionu Zielonogórskiego Maciej Jankowski, który z rąk Prezydenta Andrzeja Dudy odebrał Kawalerski Krzyż Orderu Odrodzenia Polski – gratulujemy !!!!!!

Zdjęcia z XXVIII KZD znajdują się w galerii.